top of page

Pro vest-europeni și pro habsburgi

Corecti și cinstiti in functiile lor

Un rol politic si istoric de prim plan

Daca am vrea sa identificam o caracteristică specifică a familiei, este una care se impune in mod evident: Bălăcenii au avut mereu o tendinta pro vest-europeana, mai precis pro-austriaca.

Ei nu au fost niciodata partizanii subordonarii totale fata de turci, si mai târziu, nici fata de rusi.

"Un oarecare reflex de apărare faţă de ruşi", spune Constantin Bălăceanu-Stolnici.

Vorbind despre străbunicul sau, banul Bălăceanu, Constantin Bălăceanu-Stolnici spune că a fost un politician cu simpatii politice asemănătoare stramosului sau, marele Agă decapitat la Zărneşti. "A adoptat, de asemenea, o prudentă politică antiotomană şi antirusă şi o virulentă politică filohabsurgică".


Bălăcenii au fost oameni cinstiti, de o mare corectitudine, necorupti, care au jucat cu seriozitate rolul politic atunci când l-au avut.

Intrebat cum explică longevitatea neamului, Constantin Bălăceanu-Stolnici a spus: 

"Au fost capabili. Au fost muncitori, cititi, au avut inteligenta necesară si si-au asumat răspunderi". (Interview in jurnalul.ro)

Aceste trasaturi le-au permis sa joace de mai multe ori un rol politic si istoric de prim plan si sa se mândreasca cu mai multe realizari, care au ramas in istoria României: aducerea monarhiei si a dinastiei de Habsburg, promulgarea a texte de legi importante, instaurarea primei scoli superioare in limba româna.

bottom of page