top of page

O stradă în Nisa cu numele Balatchano

După prima casatorie tumultoasa cu Elena Caragea, Iancu Bălăceanu îşi reface viaţa la Viena şi se căsătoreşte cu Maria Ştefania Du Mont de Beaufort, care provenea dintr-o familie nobiliară catolică veche de 900 de ani.
Cuplul a locuit mai mult timp în exil, la Viena, apoi, pentru o vreme, soţii au revenit în ţară. Ultimii ani de viaţă însă, cam incepând cu 1870, i-au trăit la Nisa, în sudul Franţei, unde clima e mai calda si mai usor de suportat.

Intr-adevar, ajuns la batrânete, marele logofot Iancu suferea mult de o boala cauzata de un astm respirator si s-a stabilit la Nisa la sfatul medicilor.

A locuit mai intâi in afara orasului, intr-o vila, numita "Maison Cabasse" iar din 1875 in centru, pe Boulevard du Bouchage n° 20.

A murit la Nisa in 1878, dar corpul lui a fost adus si inmormântat la Bucuresti.

Un alt membru al familiei care a trait la Nisa este ilustrul diplomat si Ministru de Externe, Ion Bălăceanu, nepotul lui Iancu Balaceanu.

Ultimii ani din viaţă şi i-a petrecut la Nisa, unde se vedea des cu unchiul sau. Acolo a şi murit în anul 1914, şi a fost îngropat, in cimitirul de la Castel.

Oraşul i-a păstrat în memorie pe Bălăceni.

Astăzi, există o stradă în centrul Nisei care le poartă numele: "Rue Balatchano".

bottom of page